GaN charger

Galliumnitrid (GaN) opladere – hvad og hvorfor? 1

Hvad er galliumnitrid opladere, hvornår kommer GaN på markedet og hvad kommer galliumnitrid-opladerne til at koste? find ud af det her.

Ved CES 2020 fyldte galliumnitrid-opladere virkelig meget. Det er et moderne alternativ til silicium, som betyder at din oplader kan blive mindre og mere effektiv. Derudover introducerer den opladning af flere enheder på én gang.

Fordele ved galliumnitrid-opladere

Gallium nitride chargers er fysisk mindre end de nuværende opladere. Det skyldes at galliumnitrid-opladere ikke har behov for ligeså mange dele som siliciumopladere. Materialet kan tåle langt højere spændinger i længere tid end silicium.

Ikke nok med at GaN-opladere er mere effektive til at overføre strøm, så betyder det også at mindre energi går tabt som varme. Så hvadend du prøver at oplade får mere energi, og udstråler samtidigt mindre varme. Når komponenter er mere effektive til at overføre energi til dine enheder, så holder de sig generelt længere.

Det fører til at opladere vil blive væsentlig mindre når teknologien udbredes. Der er mange andre fordele, såsom højere afbryderfrekvens som kan give hurtigere trådløs opladning.

Lige nu er GaN halvledere noget dyrere end siliciumopladere, men – grundet bedre effektivitet – der er mindre brug for ekstra materialer, såsom varmeafledere, filtre og kredsløbselementer. Dette reducerer omkostningerne med 10% til 20% – muligvis mere når masseproduktionen af galliumnitrid-halvledere rigtigt kommer i gang.

Måske kan du endda spare lidt på elregninger siden de mere effektive opladere betyder mindre energispild – men det er minimal, så forvent ikke nogen stor besparelse med små enheder som bærbarer eller smartphones.

Hvad er galliumnitrid?

Galliumnitrid er et halvleder-materiale som blev kendt i 1990’erne gennem fabrikering af LED. GaN blev brugt til at lave de første hvide LED’er, blå lasere og fuldfarvede LED-skærme som kunne ses i dagslys. I Bluray-afspillere er det GaN som generer det blå lys som indlæser dataen fra DVD’en.

Det lader til at GaN snart vil udskifte silicium i mange produkter. Silicium-fabrikker har arbejdet hårdt i årtier for at forbedre silicumbaserede transistorer. Ifølge Moores lov (navngivet efter Fairchild-halvlederen og administrerende direktør hos Intel, Gordon Moore) fordobles antallet af transistorer i et integreret siliciumkredløb cirka hvert andet år.

Det indså han tilbage i 1965, og det har for det meste holdt stik i 50 år. Men i 2010 blev fremgangen for halvledere sløvet ned for første gang. Mange analytikere (inklusiv Moore) fremsiger at Moores lov vil være forældet i 2025.

Produktionen af GaN-transistorer blev for alvor sat i gang i 2006. Forbedrede fremstillingsprocesser betyder at GaN-transistorer kan fremstilles med samme udstyr som silicium. Det holder omkostninger nede og tilskynder siliciumfabrikker at bruge GaN til at lave transistorer i stedet.

Hvorfor er galliumnitrid bedre end silicium?

GaNs fordele sammenlignet med silicium kan koges ned til energi-effektivitet. GaN Systems, en GaN-fabrikant, forklarer

Alle halvleder-materialer har noget som kaldes et båndgab – et energiområde i materialer hvor elektroner ikke kan eksistere. Båndgabet er forbundet med hvor godt et materiale kan lede strøm. Galliumnitrid har et båndgab på 3,4 eV (elektronvolt), sammenlignet med siliciums 1,12 eV. Galliumnitrids større båndgab betyder at det kan modstå højere spændinger og højere temperaturer end silicium.

En anden GaN-fabrikant har udmeldt at GaN er i stand til at lede elektroner 1.000 gange mere effektivt end silicium, og med lavere fremstillingsomkostninger.

Det højere båndgap betyder at strømmen kan passere gennem GaN-chippen hurtigere end siliciums. Dette kunne medføre hurtigere processorer i fremtiden. Basalt set er GaN-chips hurtigere, mindre, mere energieffektive og (på længere sigt) billigere end de som laves af silicium.

Fremtidens opladere

Du vil nok ikke se specielt mange GaN-opladere ude i verden før store hardware-fabrikanter, såsom Apple og Samsung, begynder at bruge dem til deres nye produkter.

Tænk over det; hvornår har du sidst købt en oplader? Det er sjældent noget man gør, da det ofte følger med når du køber en ny computer.

Hvis du bestemmer dig for at nyde de mange fordele af GaN allerede nu, så er det bestemt muligt, og du støtter samtidigt udviklingen af teknologien i sine spæde dage.

Gå ind på vores netbutik, thunderusb.dk, for at købe et eksemplar.

En kommentar

  1. user

    Hej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: