Thunderbolt 3 og USB-C: Hvad er forskellen? Kommentér

Nyere bærbare computere kommer ofte med en port, der accepterer et vendbart stik og understøtter meget hurtige overførselshastigheder. Ved du hvad det er? Hvis du gættede på Thunderbolt 3 eller USB 3.2 porten, har du ret, og deri ligger problemet.

Begge dataoverførselsprotokoller bruger samme stik (USB-C), men deres potentielle anvendelser er forskellige. Det kan være udfordrende at forstå forskellene mellem de to porte, og om din bærbare computer bruger den ene eller den anden.

Når du først har forstået forskellen, er det dog let at finde ud af, hvilken port der er, og hvordan du bruger dem.

Så hvad er forskellen mellem Thunderbolt 3 og USB-C? Lad os se på det i dybden.

Hvad er Thunderbolt 3?

Thunderbolt 3 er en navnebeskyttet dataoverførselsprotokol udviklet af Intel. For at bruge det kræves det af pc-producenter at få certificering fra Intel. Det er dog langt fra alle som ønsker denne certificering eller har ressourcerne til det.

Det er ærgerligt, for Thunderbolt 3 er utrolig hurtig. Det er meget hurtigere end de aktuelle maksimale hastigheder for USB. Den aktuelle topversion af USB er USB 3.2 Gen 2×2, der er i stand til hastigheder op til 20 Gigabits per sekund (Gbps). Det er kun en fjerdedel af den maksimale hastighed på Thunderbolt 3, der har en maksimal kapacitet på 40 Gbps.

Læs artiklen om den kommende USB-standard, USB4, som benytter samme teknologi som Thunderbolt 3.

Hvad er forskellen mellem Thunderbolt og USB-C 3.1/3.2?

Thunderbolt 3 forklaring med features og understøttede protokoller.

Før vi kommer til hvad Thunderbolt 3 kan gøre sammenlignet med USB 3.1, lad os tale om, hvordan det ser ud. Både Thunderbolt 3 og USB 3.1 bruger USB Type-C-stikket og porten.

For at se forskellen er Thunderbolt 3-porte, -kabler og -udstyr typisk mærket med en pil formet som et lyn. USB-porte kan også have lyn-symboler, men disse betyder, at USB-porten er i stand til at oplade små ting, f.eks. smartphones, selv når den bærbare computer er slukket. Hvis det er Thunderbolt 3, vises lynet som i ovenstående billede.

Nu den kritiske pointe omkring Thunderbolt 3 og USB: En Thunderbolt 3-port kan også fungere som en USB-port, men en USB-port kan ikke fungere som Thunderbolt 3.

Thunderbolt 3 har en “fallback” mulighed, hvor den, hvis ikke den kan kommunikere med en tilsluttet enhed gennem Thunderbolt, prøver USB-protokollen. Når du bruger USB, er Thunderbolt 3-porten begrænset til USB-hastighederne på den tilsluttede enhed, ikke Thunderbolts hurtige hastigheder.

Skærme

Thunderbolt-hastigheder betyder ikke kun, at du kan overføre en to-timers 4K-video til et eksternt drev på rekordtid. Du kan også oprette forbindelse til to 4K-skærme med 60Hz via DisplayPort. USB 3.2 Gen 2 understøtter video i det, der kaldes “Alt Mode” (alternerende tilstand, læs mere om det her). Med Thunderbolt 3 kan du også kæde op til seks ekstra enheder til din maskine. Det betyder, at du kan tilslutte enhed 1 til Thunderbolt 3-porten på din bærbare computer, og derefter forbinder enhed 1 til enhed 2 og så videre. Alle enheder skal bruge Thunderbolt 3. Hvis du f.eks. Bruger en USB 3.1-enhed som enhed C, knækker du kæden.

Husk også, at din bærbare computer har brug for computerressourcerne til at håndtere alle disse tilsluttede Thunderbolt-enheder. Sløjfe-kædning (daisy chaining) bruges typisk til at forbinde flere skærme, men det kan også bruges til at kæde flere skærme og eksterne harddiske ud fra en enkelt port.

Samsung understøtter sløjfekædning til skærme med USB 3.2, men det fungerer ikke ligeså godt som med Thunderbolt 3.

PCIe-understøttelse

Endelig kan Thunderbolt 3 understøtte PCIe-enheder, såsom eksterne grafikkort-docks og NVMe M.2 harddiske, mens USB 3.1 ikke gør det. PCIe-support giver gamere mulighed for at forvandle en bærbar computer til en temmelig god spillemaskine gennem et eksternt grafikkort. Kunsten er, at computerproducenter skal understøtte denne funktion på deres bærbare computere, da understøttelse af PCIe-grafikkort ikke er automatisk.

Hvilke computere har Thunderbolt 3?

Den nemmeste måde at sikre dig, at du får Thunderbolt 3, er at købe en Mac. Apple sætter porten på alle sine nuværende maskiner, inklusive bærbare og stationære.

Hvis du vil have en Thunderbolt 3-port ud af boksen på Windows-siden, skal du lede efter en bærbar computer. Nogle stationære understøtter Thunderbolt 3, men typisk skal du købe et udvidelseskort for at tilføje Thunderbolt 3 til en Windows-maskine.

Laptops er en anden historie med udvalgte (og ofte dyrere) modeller, der har Thunderbolt 3-porte. Nogle eksempler inkluderer Alienware M17, Asus ZenBook S UX391 og Lenovo ThinkPad X390 Yoga.

Hvad er fremtiden for Thunderbolt?

Det er ikke klart, om Intel planlægger at opdatere Thunderbolt til version 4, men fremtiden for Thunderbolt 3 er meget klar. Intels Thunderbolt-protokol smelter sammen med USB4. Specifikationen for USB4 blev annonceret i sommeren 2019 med USB4-baserede produkter rullende i 2020 eller 2021.

USB4 har den samme maksimale overførselshastighed på 40 Gbps som Thunderbolt 3, samt den samme evne til at vise video- og sløjfekædede enheder. Når USB4-enheder begynder at rulle ud, forventer vi, at Thunderbolt 3 i sidste ende udgår.

I sidste ende kan vi se en verden, hvor kun USB4 med dens Type C-stik hersker overlegen, og stort set alt kan bare oprette forbindelse gennem denne port, inklusive lagringsenheder, skærme, sikkerhedstaster og mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *