USB Type-C kabel ved MacBook

USB Type-C forklaret: Hvad er USB-C og Hvorfor du skal have det 1

USB-C er den nye standard for opladning og overførsel af data. I de nyeste computere, bærbare, smartphones og tablets bliver det brugt, og med tiden vil det udbrede sig ligesom det ældre og større USB-A stik.

Trods USB-C blev offentliggjort tilbage i 2014, er det først i 2018 at det rigtig begyndte at sprede sig. I dag kan man ikke se en fremtid hvor det ikke er i alle vores enheder, og udskifter gamle USB-standard, men også standarder som Thunderbolt og DisplayPort. Der er endda tale om at udskifte 3,5mm jackstikket med et USB-C lydstik. USB-C bruger også nye teknologier, såsom USB 3.1 for langt hurtigere hastigheder (10-20 Gbps) og USB Power Delivery for bedre strømoverførsel (100W).

USB-C bruger et nyt, mindre stik som kan vendes om så det er nemmere at sætte i. USB-C kabler kan overføre væsentligt mere strøm, så det kan bruges til større enheder som bærbare. Det understøtter også op til dobbelt så hurtig dataoverførselshastigheder som USB 3 på 10 Gbps. Mens stikket ikke er bagudkompatibel, er standarderne det, så adaptere kan blive brugt til ældre enheder

USB Type-C i en nøddeskal

Type-C bruger en ny stik-form

USB Type-C har et nyt, lille fysisk stik – stort set på størrelse med et micro USB-stik. Selve USB-C-stikket understøtter forskellige nye USB-standarder som USB 3.1 og USB-strømforsyning (USB PD).

Det USB-stik, du er mest bekendt med, er USB Type-A. Trods vi har gået fra USB 1 til USB 2 og videre til moderne USB 3, har dette stik forblevet det samme. Det er ligeså stort som det altid har været, og stikket kan kun vendes på en måde (og det vender selvfølgelig aldrig rigtigt første gang). Men som computere er blevet mindre og tyndere, passer de store USB-porte bare ikke. Dette har givet anledning til mange andre USB-stikformer som ”mikro” og “mini” stik.

forskellige usb stiktyper

Denne klumsede samling af forskelligformede stik til enheder i forskellige størrelser har endelig fået en slutning. USB Type-C tilbyder en ny stikstandard, der er meget lille. Det er omkring en tredjedel af størrelsen på et gammelt USB Type-A-stik. Det er ét enkelt stik, som alle enheder skal kunne bruge. Du har bare brug for ét enkelt kabel, uanset om du tilslutter en ekstern harddisk til din bærbare computer eller oplader din smartphone fra en USB-oplader. Det lille stik er småt nok til at passe ind i en supertynd mobil enhed, men også kraftig nok til at forbinde alle de accessories, du ønsker, til din bærbare computer. Selve kablet har USB Type-C-stik i begge ender – det er bare det ene stik.

USB-C er godt kørende. Det kan vendes og drejes, så du ikke længere behøver at vende stikket rundt minimum tre gange for at få det til at passe. Det er en enkelt USB-forbindelsesform, som alle enheder skal bruge, så du behøver ikke at rende rundt med dusinvis af forskellige USB-kabler med forskellige forbindelsesformer til dine forskellige enheder. Og du har ikke flere kæmpe porte, der optager en unødvendig mængde plads på stadig tyndere enheder.

USB Type-C-porte kan også understøtte en række forskellige protokoller ved hjælp af “forskellige tilstande”, som giver dig mulighed for at have adaptere, der kan udsende HDMI, VGA, DisplayPort eller andre typer forbindelser fra den enkelt USB-port. ThunderUSBs USB-C 9-i-1 Multiport-adapter Hub er et godt eksempel på dette. Adapteren giver dig mulighed for at tilslutte HDMI, VGA, større USB Type-A-stik og mindre USB Type-C-stik via en enkelt port. Rodet med USB-, HDMI-, DisplayPort-, VGA- og opladnings-porte på typiske laptops kan forsimples og strømlines til én enkelt porttype.

USB-C, USB PDF og opladning

USB PowerDelivery er også tæt forbundet med USB Type-C. Et USB 2.0-kabel giver op til 2,5 watt strøm – nok til at oplade din gamle telefon eller mus, men heller ikke mere. USB PD, som USB-C understøtter, øger opladningskapaciteten til 100 watt. Det fungerer begge veje, så en enhed enten kan sende eller modtage strøm. Og denne strøm kan overføres samtidig med, at enheden sender data gennem kablet. Denne form for strømforsyning kan endda lade dig oplade en bærbar computer, som normalt kræver op til ca. 60 watt.

Apples nye MacBook og Googles nye Chromebook Pixel bruger begge deres USB-C-porte til opladning. USB-C kunne betyde slutningen på alle de forskellige specielle bærbare opladningskabler, når al opladning sker via en standard USB-forbindelse. Du kan endda oplade din bærbare computer med samme stik som du oplader dine smartphones og andre bærbare enheder. Du kan tilslutte din bærbare computer til en ekstern skærm, der er tilsluttet et strømkabel, og den eksterne skærm vil oplade din bærbare computer, da du brugte den som en ekstern skærm – alt sammen via den lille USB Type-C-forbindelse.

USB-C, USB 3.1 og overførselshastighed

USB 3.1 er en ny USB-standard. USB 3s teoretiske båndbredde er 5 Gbps, mens USB 3.1s er 10 Gbps. Det er dobbelt så høj båndbredde – ligeså hurtigt som første-generations Thunderbolt-stik.

USB Type-C er dog ikke det samme som USB 3.1. USB Type-C er bare en forbindelsesform, og den underliggende teknologi kunne ligeså godt bare være USB 2 eller USB 3.0. Faktisk bruger Nokias N1 Android-tablet et USB Type-C-stik, men under det hele er USB 2.0 — ikke engang USB 3.0. Imidlertid er disse teknologier tæt forbundet. Når du køber enheder, skal du bare holde øje med detaljerne og sørge for, at du køber enheder (og kabler), der understøtter USB 3.1.

Du er altid garanteret at din USB-C forbindelse er USB 3.1 når du handler hos ThunderUSB.dk!

Bagudkompatibilitet

Det fysiske USB-C-stik er ikke bagudkompatibelt, men den underliggende USB-standard er. Du kan ikke tilslutte ældre USB-enheder til en moderne, lille USB-C-port, og du kan heller ikke tilslutte et USB-C-stik til en ældre, større USB-port. Men det betyder ikke, at du skal kassere alle dine gamle perifere enheder. USB 3.1 er stadig bagudkompatibel med ældre versioner af USB, så du har bare brug for en fysisk adapter med et USB-C-stik i den ene ende og en større, ældre USB-port i den anden ende. Du kan derefter tilslutte dine ældre enheder direkte til en USB Type-C-port.

Realistisk set vil mange computere have både USB Type-C porte og større USB Type-A porte i den nærmeste fremtid – som Googles Chromebook Pixel. Du kan langsomt skifte fra dine gamle enheder ved at få nyt tilbehør med USB Type-C-stik. Selv hvis du får en computer med kun USB Type-C porte, som Apples nye MacBook vil adaptere og hubs udfylde hullet.


USB Type-C er en værdig opgradering. Det skaber bølger på de nyere MacBooks og nogle mobile enheder, men det er ikke en teknologi som kun bruges på Apple-produkter eller mobiler. Efterhånden som tiden går, vil man kunne se USB-C på flere og flere enheder af alle typer. USB-C kan endda udskifte Lightning-stikket på Apples iPhones og iPads en dag (se bl.a. stemningen i EU). Lightning er utvivlsomt USB Type-C underlegent. Forestil dig en dag, hvor Android-brugere kan låne ens oplader, uden man behøver svare med ”Beklager, jeg har kun en iPhone-oplader!”

Det er en smart og overlegen teknologi som spreder sig. Om få år vil det være den herskende USB-teknologi, og da der ikke er nogen vej uden om, kan man ligeså godt investere i det nu.

En kommentar

  1. user

    Fin information.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: