USB4: Hvad er nyt og hvorfor er det vigtigt? Kommentér

Den næste store udgivelse af USB er på vej. I begyndelsen af ​​september 2019 offentliggjorde USB Implementers Forum (USB-IF) detaljerne om USB4-teknologien, der baner vejen for lynhurtige USB-forbindelser, der kan sammenlignes med Thunderbolt 3.

Detaljerne er ude

Sammenligningen med Thunderbolt er ikke en tilfældighed. Intel (som står bag Thunderbolt) har selv sendt de tekniske detaljer bag Thunderbolt-protokollen til USB Promoter Group.

(Promoter Group er den brancheorganisation som udvikler USB, mens USB-IF går ind for at fremme og vedtage USB-teknologi)

Når de nye USB4-porte begynder at dukke op på bærbare computere og andre enheder, kan man se frem til maksimale hastigheder på 40 Gbps (Gigabit per sekund). Det er dobbelt så højt som det aktuelle USB 3.2. Som med andre versioner af USB, vil USB 4 være bagudkompatibel med USB 2.0 og nyere, og i nogle tilfælde fungerer disse USB4-porte endda med Thunderbolt 3-udstyr.

Thunderbolt 3-kompatibilitet er dog ikke obligatorisk. Nogle USB4-enheder udelader det muligvis.

Nok lyder det genialt, og som en tilskyndet opgradering – men folkene bag USB ved godt at det i lange stræk handler om marketing, ikke ny teknologi. Det hele kan godt virke lidt forvirrende:

Lad os gå mere i dybden.

Forskellige hastigheder

USB4 vil ikke kun være en enkelt standard, som opfører sig ens på tværs af alle enheder. Der er i stedet tale om to forskellige hastigheder. Ud over potentialet for en maksimal hastighed på 40 Gbps, vil mange enheder have en maksimal hastighed på 20 Gbps. Som om det ikke var nok, er der også en tredje hastighed: 10 Gbps. I følge USB-IF er dette simpelthen er en tilbagefaldshastighed, der understøtter bagudkompatibilitet. Med andre ord, bør du ikke forvente at se USB4-enheder begrænset til den laveste hastighed.

Det er i øjeblikket uklart, hvad de to store USB4-hastigheder kaldes, når de rammer butikshylder. Bag kulisserne kaldes 40 Gbps USB4-hastighed Gen 3×2, og 20 Gbps hastighed er Gen 2×2. Dette er tekniske termer for enhedsproducenter og ikke noget der skiltes med i din lokale computerbutik.

USB-IF siger, at dets retningslinjer for branding vil blive annonceret i begyndelsen af ​​2020. Når det sker “vil der være fokus på klart at indikere ydeevneniveauet for den almene forbruger,” ifølge en USB-IF talsperson.

Det er gode nyheder, da det er forvirrende nok lige nu med USB 3.2, der både har Gen 1, Gen 2 og Gen 2×2. Forvirrende? Ja, meget.

Bagudkompatibilitet

Som med andre versioner af USB er denne også bagudkompatibel med sine forgængere – specifikt USB 2.0 og nyere. Det betyder, at hvis du har en ekstern USB 2.0-harddisk til sikkerhedskopiering, kan du stadig forbinde den til en USB4-port. Du vil dog have brug for en adapter som går fra USB Type-A til USB Type-C, samtidigt med at dit overførselshastigheden vil være begrænset til USB 2.0-interfacet.

De USB Type-C kabler, du har lige nu, er sandsynligvis ikke gode nok til USB4. Det understøtter stadig de ældre hastigheder, men hvis du vil se, at overførselshastigheden stiger, har du brug for nye kabler og nyt gear.

Mangler du en ny harddisk til din computer, som kan forbindes med USB-C? Vi har markedets hurtigste, endda til en konkurrencedygtig pris!

Thunderbolt 3-kompatibilitet

I følge USB-IF kan USB4 være bagudkompatibel med Intels Thunderbolt 3, der også bruger Type-C stikket. Det giver mening, da USB4 benytter lignende teknologi som Thunderbolt 3. Thunderbolt 3 support er dog ikke obligatorisk for USB4. Trods Intel gav USB-IF gratis adgang til Thunderbolt 3-teknologien, gav de ikke tilladelse til gratis brug af Thunderbolt 3-navnet.

Enhver producent af en enhed, som ønsker at annoncere sine USB4-porte som kompatibel med Thunderbolt 3, skal certificeres af Intel. Da denne certificering er dyr, er Intels dataoverførselsteknologi ikke særlig udbredt.

Rent praktisk forventer vi ikke, at situationen med Thunderbolt 3 ændrer sig meget for PC’er. Du kommer altså ikke til at se officiel Thunderbolt 3-kompatibilitet på AMD-baserede maskiner – præcis som før USB4.

Der vil sandsynligvis være et par Intel-baserede bundkort, som har USB4-porte, der er certificeret til Thunderbolt 3, men dem som har brug for det vil nok nøjes med udvidelseskort.

Vi forventer, at pc-leverandører i vid udstrækning kommer til at understøtte Thunderbolt, fordi det meste af det, de har brug for, allerede er indbygget i USB4-designet. Det er baseret på den samme teknologi, så vi forventer en høj grad af tilslutning der – men telefongutterne vil sandsynligvis ikke vælge at tilføje de få ekstra komponenter, der kræves for bagudkompatibilitet.

Brad Saunders, administrerende direktør ved USB Promotor Group

Bærbare computere er lidt anderledes. Thunderbolt 3 er ikke udbredt men det er mere almindeligt på laptops end på desktops. Thunderbolt 3-bærbare computere er f.eks. populære til brug sammen med eksterne grafikkort (bl.a. MacBooks og Razer Blade).

Når det er tid til at udskifte en gammel bærbar computer med en ny, der understøtter USB4, er det meget vigtigt at sikre, at det understøtter dit gamle Thunderbolt 3-gear. Hvis det ikke gør det, skal du enten dumpe dit gamle tilbehør eller kigge efter en bærbar computer, der understøtter den ældre standard via USB4.

Dynamisk deling af båndbredde

En af de bedste nye ting USB4 lægger på bordet er, at det vil være overvåge hvor meget båndbredde forskellige enheder har brug for, når de deler ressourcer. Det mest almindelige eksempel på dette er, hvis du kører en ekstern lagerenhed og en skærm på samme tid.

USB4 er smart nok til at holde billedhastighederne høje for skærmen, mens den giver det eksterne drev, hvad det skal til for at overføre data.

For en fuld-HD 1080p skærm og en ekstern harddisk kunne fordelingen være 20%/80%, hvor USB4 nu vil hjælpe enhederne med at overholde den fordeling. Det er simpelthen genialt.

Alternerende modus

USB-C introducerede “alternativ tilstand” for at overføre DisplayPort og HDMI-video fra én USB-C port, men den nuværende 3.2-specifikation giver ikke en god måde at opdele ressourcer på. Ifølge Saunders kan DisplayPorts alternerende tilstand opdele båndbredden mellem USB-data og videodata nøjagtigt 50/50, mens HDMIs alternerende tilstand slet ikke tillader opdeling af USB-data.
I stedet for at bruge alternerende tilstand bruger mange nuværende dockingstationer DisplayLink-teknologi, som komprimerer videosignalet og omdanner det til USB-data. Det bliver interessant at se, hvorvidt USB4-docks kommer til at bruge den nye dynamiske deling af båndbredde i stedet.

USB strømforsyning overalt

Alle USB 4-enheder inkluderer USB Power Delivery-teknologi (USB PD), som er i stand til at levere op til 100 watt strøm gennem én USB-port. Idéen er at tillade mere end den langsomme opladning til telefoner vi har været vant til gennem USB-porte på en bærbar computer.

USB PD bruger intelligent opladning for at sikre, at den enhed, der oplades, får så meget strøm, som opladeren og computeren kan mønstre. De to enheder vil forhandle om opladningshastigheder, så opladningen ikke er for hurtig eller for langsom, afhængigt af enhedens behov.

Én type port

USB4 skal være den revolution, der gør USB mere universel i hverdagen (USB står for Universal Serial Bus). I øjeblikket har vi en håndfuld USB-porte med dataoverførselshastigheder mellem “Hvorfor er tiden gået i stå” og “ikke godt, men heller ikke forfærdeligt.” Så er der microUSB-porte, der hovedsageligt bruges til opladning af telefoner, og de nye Type-C porte som har flere hastighedsvalg end Tesla.

Dette er blot for at påpege, at USB er et rod af kabler og forvirring. Da USB4 er forbundet med Type-C stikkene, ser vi muligvis endelig en enkelt port, der passer til enhver størrelse, og ét enkelt kabelstik til alt.

Vi ville ikke forvente, at den universelle revolution snart vil ske, da bærbare producenter sandsynligvis fortsat vil medtage Type-A-porte i bærbare computere for at give en hverdag uden dongles og andet skrammel.

Plus, selvom Type-C i sidste ende bliver universel, vil der stadig være masser af hastighedsvariationer mellem de forskellige USB-versioner.

USB4 lyder godt, men hvornår?

Vi er ikke helt klar over, hvornår USB4 kommer ud til masserne. Enhedsproducenter er normalt villige til at anvende nye USB-teknologier relativt hurtigt sammenlignet med andre standarder, såsom den aktuelle strid med SD og microSD Express. Det kommer nok til at komme ud i ​​slutningen af ​​2020 og muligvis først i 2021.

Kommer til at koste mere end USB 3.2

En anden hindring for masseoptagelse er de ekstra omkostninger ved USB4. Selvom vi ikke ved nøjagtigt, hvor meget det vil koste for fabrikkerne at tilføje USB4-forbindelse, ved vi, at det vil kræve dyrere komponenter end den nyeste nuværende standard; USB 3.2.

Jeg tror, det vil være noget mindre end Thunderbolt, men ikke så billigt som SuperSpeed med hensyn til de faktiske materialepriser for produktudvikleren. (…) Det kræver en masse porte at gøre det, og produktet gør stadig alle SuperSpeed-tingene.

Brad Saunders, administrerende direktør ved USB Promotor Group

Saunders tilføjede, at han håber, at omkostningerne vil falde hurtigt. Vi gætter dog på, at omkostningerne skubber USB4 på pc’er til mere high-end computere, i hvert fald til at starte med.

Hvorfor USB 4 officielt staves “USB4” (uden mellemrum)

I modsætning til alle andre versioner af USB, staves den nye spec officielt uden et mellemrum foran versionsnummeret. Til trods for at de fleste mennesker sandsynligvis vil skrive det som USB 4, er det officielle navn USB4. Brad Saunders forklarer, at hans mål med at fjerne mellemrummet var at fjerne fokus fra versionnumre, og over på et brand name.

”En af de ting, jeg har forsøgt at signalere lige nu, er, at vi ikke planlægger at komme ind på en iterativ sti med 4.0, 4.1, 4.2,” fortalte han til Toms Hardware.

”En af de ting, jeg har forsøgt at signalere lige nu, er, at vi ikke planlægger at komme ind på en iterativ sti med 4.0, 4.1, 4.2 – vi ønsker at holde det så enkelt som muligt.”

Brad Saunders, administrerende direktør ved USB Promotor Group

USB 3.x er blevet overskygget med forskellige versionnumre, herunder USB 3.0, USB 3.1 Gen 1, USB 3.1 Gen 2 og fire forskellige versioner af USB 3.2,. Men Saunders fortæller også, at disse numre virkelig er til udviklere, og han ønsker, at produktfremstillere i stedet ville bruge enkle udtryk som ”SuperSpeed ​​USB”, når de markedsfører deres produkter.

Måske på grund af hans bekymring over, at marketingfolk kaster for mange cifre på forbrugerne, sagde Saunders, at organisationen ikke planlægger at bruge versionnumre til kommende opdateringer. Så selvom der kommer nye versioner, kaldes disse sandsynligvis stadig USB 4, men med hastighedsnummeret efter (noget i stil med USB 4 80 Gbps). Han og hans team har stadig ikke besluttet sig for en branding-strategi, så der kan også være et marketingnavn for USB 4. Ligesom USB 3.x er kendt som “SuperSpeed ​​USB”, kunne USB 4 ende med sin egen.

”Jeg vil have, at det skal være en klar sondring. USB 4 er sin egen arkitektur med sit eget sæt hastigheder, og prøv ikke at blive fanget af disse prikudgivelser for hver eneste hastighed. Når og hvis det går hurtigere, har vi simpelthen den hurtigere version af certificeringen og mærket.”

Pros
  1. USB4's hastighed er dobbelt så hurtigt som den foregående USB-version (40 Gbps versus USB 3.2 2x2's 20 Gbps), dog har det samme overførselshastighed som Thunderbolt 3.
  2. Ligesom de foregående USB-versioner er USB4 kompatibel med alle helt ned til USB 2.0.
  3. USB4 kan (som foregængeren) oplade med op til 100W gennem USB Power Delivery.
Cons
  1. Samme hastighed som Thunderbolt 3.
  2. Desuden understøttes det nye USB4 kun af USB Type-C-porte, hvilket er en stor begrænsning for mange.
Review Overview
Hastighed
Kompatabilitet
Strøm
Simplicitet
IALT
4.6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *